Kiinassa tapahtuu kivoja!!

Olen blogeissani moneen kertaan puhunut Kiinan ongelmista, siellä tapahtuvasta potentiaalisesta petoksesta ja sijoittajille annetusta väärästä informaatiosta.

Huomattavaa Kiinan taloudessa on se, että sen talouskasvusta huomattava osa tulee a) viennistä ja b) rakentamisesta. Näistä ensimmäinen vaihtoehto alkaa olla hieman heikossa hapessa, kun Euroopassa negatiiviset stimulukset ovat lähteneet käyntiin ja Kiinan vienti Eurooppaan vetää heikosti. Toista vaihtoehtoa on ammennettu sillä periaatteella, että ensin tehdään BKT-tavoite ja sen jälkeen rakennetaan tarpeeksi, että tavoite täyttyy. Tämän suunnitelmaohjauksen ansiosta Kiina on nyt täynnä tyhjiä kaupunkeja ja kerrostaloja. Kiinalaiset ovat sitten spekuloineet kiinteistöillä ja ostaneet/rakennuttaneet velkarahalla kiinteistöjä, mutta nyt hinnat ovat jopa virallisestinkin tietojen mukaan kääntyneet laskuun.

Kiinan talouskasvu on siis nyt todella heikossa hapessa ja kysymys tämän jälkeen kääntyy siihen, että mitkä implikaatiot tilanteella ovat globaalin sijoittajan kannalta.  Pelkän Kiinan osalta merkithän sieltä poissa pysymiseen sijoittajien osalta ovat olleet selvät pitkän aikaa, mutta tilanne on sellainen, että joitain globaaleja implikaatioita Kiinan asuntokuplan puhkeamisen vuoksi pitäisi jo nähdä.

Spekulaation on tietysti joku rahoittanut, kuten esim. USA:n kiinteistö kuplan aikana. Tämän ovat tehneet läpinäkymättömät kiinalaiset finanssitoimijat, joiden kytkökset USA:n ja Euroopan pankkeihin eivät ole välttämättä täysin selvillä.

Aihetta huoleen on lisää, sillä Bloomberg on löytänyt Kiinan finanssisektorin informaatiossa epäyhtäläisyyksiä. Pieni ote tekstistä”Disparities like this suggest lenders may have bigger risks than they’ve disclosed publicly, says Charlene Chu, a banking analyst at Fitch Ratings Ltd. in Beijing”

Huomattavaa on vielä se, että kyse on maailman toiseksi suurimmasta pankista markkina-arvolla mitattuna. Jokaisen sijoittajan tulee siis tällä hetkellä varautua siihen, että Kiinasta saattaa ensi vuonna kantautua todella ikäviä uutisia.

Oma veikkaukseni on se, että jossakin vaiheessa jokin Eurooppalainen tai Yhdysvaltalainen pankki ilmoittaa Kiinan tappioista kaiken muun Euroopan skeidan päälle. Sen jälkeen alkaa sirkus ja markkina yllättäen liikkuukin Kiinan uutisten mukaan.

Mainokset

1 thought on “Kiinassa tapahtuu kivoja!!

  1. Päivitysilmoitus: Kiinan velkakriisi on alkanut | Nordnet Blogi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s